Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/36670

Title: Diet of a Carmelite Order during the 16th-18th AD at Lagos, Portugal
Authors: Ogunsetire, Joseph Babatunde
Advisors: Maurer, Anne France
Fernandes, Teresa
Valente, Maria João
Keywords: Diet
Stable isotopes
Skeletons
Post-Medieval
Lagos
Portugal
Dieta
Isótopos estáveis
Esqueletos
Pós-Medieval
Lagos
Portugal
Issue Date: 18-Dec-2023
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Before recently, many written historical information about the lifeways of past Portuguese’s population is known to majorly encompass the lifeways of the elites more than it did for nonelites. The implication of this is the encumbrance it places on the realities and life experiences of the nonelites who also participated in different socio-cultural, economic, religious, and political milieus in Portugal. How do we bring to life the voices of these biographically underrepresented individuals of the past from a palaeodietary standpoint? If they were what they ate, then turning to their dietary lifestyles is one way of doing this. So, for this Master thesis, emphasis is placed on the diet of individuals that were buried in the church of Nossa Senhora do Carmo, in Lagos who belong to the Carmelite Order spanning the 16th – 18th Century AD. The Portuguese’s maritime explorations that were influenced by religious, political, and economic circumstances had an impact on the diet and demography of Post-Medieval Portuguese populations (15th – 17/18th Cent. AD). Utilizing the bioarchaeological remains (skeletons) of the individuals that were exhumed from the church of Nossa Senhora do Carmo, analysis of stable isotopes involving carbon and nitrogen shall be performed to reconstruct their diet. This study will create an understanding of the type of flora ingested (δ13C), potential consumption of marine food sources, as well as the trophic level of consumers (δ15N). This study will also help us to curate the participation and/or responses of this religious group in Portugal during the period of maritime expeditions; - Resumo: Até há pouco tempo apenas as fontes históricas escritas informavam sobre os modos de vida da população portuguesa do passado e, abrangiam maioritariamente as elites. A implicação disto é o ónus que coloca nas realidades e experiências de vida das não-elites que também participaram em diferentes meios socioculturais, económicos, religiosos e políticos em Portugal. Como dar vida às vozes desses indivíduos biograficamente sub-representados do passado do ponto de vista paleodietético? Se eles eram o que comiam, então Investigar-se os seus estilos de vida dietéticos é uma maneira de fazer isso. Assim, para esta tese de mestrado, destaca-se a dieta dos indivíduos que foram sepultados na igreja de Nossa Senhora do Carmo, em Lagos, que pertenceu à Ordem Carmelita entre os séculos 16 a 18 AD. As explorações marítimas portuguesas influenciadas por circunstâncias religiosas, políticas e económicas tiveram impacto na dieta e demografia das populações portuguesas pós-medievais (15 – 17/18 Cent. AD). Utilizando os restos bioarqueológicos (esqueletos) dos indivíduos que foram exumados da igreja de Nossa Senhora do Carmo, foram realizadas análises de isótopos estáveis envolvendo carbono e azoto para reconstruir a sua dieta. Este estudo permite uma compreensão do tipo de flora ingerida (δ13C), do consumo potencial de fontes de alimentos marinhos, bem como do nível trófico dos consumidores (δ15N). Este estudo também tenta elucidar sobre o impacto deste grupo religioso em Portugal durante o período das expedições marítimas.
URI: http://hdl.handle.net/10174/36670
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

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