|
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/34871
|
Title: | Crescimento do ouriço-do-mar Paracentrotus lividus no litoral rochoso de Portugal continental e em aquacultura em sistema aberto |
Authors: | Pessoa, Maria Inês Leal |
Advisors: | Jacinto, David |
Keywords: | Ouriço-do-mar Crescimento Aquacultura Dieta Calceína Sea urchin Growth Aquaculture Diet Calcein |
Issue Date: | 13-Feb-2023 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | O crescimento em ouriços-do-mar Paracentrotus lividus varia consoante os fatores bióticos e
abióticos do meio. O estudo teve como objetivo a caracterização do processo de crescimento
através da sua variação entre habitats (poças-de-maré e canais), épocas do ano (inverno e verão)
e dieta fornecida em aquacultura (algas, vegetais, ração peletizada e sem tratamento com e sem
calceína). No terreno, os ouriços-do-mar foram marcados com calceína, recapturados após dois a
quatro meses e foi feito o registo do diâmetro (mm), peso (g) e do comprimento da mandíbula (mm).
Em aquacultura foi testada a influência de quatro tratamentos dietéticos no crescimento de ouriçosdo-
mar. Os resultados in situ sugeriam que não existe variação de crescimento entre habitats, e que
este é significativamente superior no verão. Em aquacultura, o crescimento não variou entre
tratamentos. Esta dissertação destaca a importância de estudos de crescimento que contribuam
para a conservação desta espécie, em Portugal Continental; Growth of the sea urchin Paracentrotus lividus on the rocky coast
of the Alentejo, Portugal, and in open system aquaculture.
Abstract:
The growth in sea urchins Paracentrotus lividus varies according to the biotic and abiotic
factors of the environment. This study aimed to characterize the growth process, through its variation
between habitats (tide pools and channels), seasons (winter and summer) and diet provided in
aquaculture (algae, vegetables, pelleted feed and without treatment, with and without calcein). In the
field, sea urchins were calcein-labelled, recaptured after two to four months and its diameter (mm),
weight (g) and length of the mandible (mm) were registered. In aquaculture, the influence of four
dietary treatments on the growth of sea urchins was tested. The in situ results suggested that there
is no variation in growth between habitats, and that growth is significantly higher in summer. In
aquaculture, growth did not vary between treatments. This dissertation highlights the importance of
carrying out growth studies that contribute to the conservation of this species in mainland Portugal. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/34871 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|