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http://hdl.handle.net/10174/34843
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Title: | Pegada de carbono em culturas hortícolas |
Authors: | Caldinhas, Maria João Pombinho |
Advisors: | Marques da Silva, José Rafael |
Keywords: | Carbono Balanço Horticultura Pegada Sequestro Carbon Balance Horticulture Footprint Sequestration |
Issue Date: | 31-Jan-2023 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | O setor agrícola contribui entre 30 a 40% para a pegada de carbono global. Portugal assumiu o objetivo da neutralidade carbónica até 2050. Assim, todos os sectores da sociedade, incluindo o setor agrícola, têm que estar empenhados para alcançar esta meta.
O objetivo deste estudo é entender melhor o sistema produtivo das culturas horticulturas, qual a pegada de carbono nas culturas da batata, cebola, cenoura, melão e melancia? Que operações culturais mais contribuem para as emissões? Como otimizar o sistema produtivo?
A avaliação da Pegada de Carbono em Culturas Hortícolas foi feita através da recolha dos dados relativos a cada uma das produções e foi feito o cálculo do balanço de carbono através da metodologia IPCC (2006). O resultado final das emissões médias de CO2-eq foi: GWP Batata = 0.059, GWP Cebola = 0.056; GWP cenoura = 0,045; GWP melancia = 0.043; GWP melão = 0,061 (GWP em TonCO2-eq/Ton produto); Carbon Footprint in Horticulture Crops
Abstract:
The agricultural sector contributes between 30 to 40 % of the global carbon footprint. Portugal assumed the goal of carbon neutrality by 2050. Thus, all sectors of society, including the agricultural sector, must be committed to achieving this goal.
The objective of this study is to better understand the productive system of horticultural crops, what is the carbon footprint of potato, onion, carrot, melon and watermelon crops? Which cultural operations contribute the most to emissions? How to optimize the production system?
The assessment of the Carbon Footprint in Horticulture Crops was carried out by collecting data on each of the productions and calculating the carbon balance using the IPCC methodology (2006). The final result of average CO2-eq emissions was: Potato GWP = 0.059, Onion GWP = 0.056; carrot GWP = 0.045; watermelon GWP = 0.043; Melon GWP = 0.061 (GWP in TonCO2-eq/Ton product). |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/34843 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
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