Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/33234

Title: Avaliação da qualidade bioquímica do ar: conteúdo proteico e lipídico do ar e seus potenciais impactos na saúde respiratória
Authors: Custódio, Mariana Isabel dos Santos
Advisors: Antunes, Célia M.
Costa, Maria João
Keywords: Bioaerossóis
Qualidade do ar
Saúde respiratória
Black carbon
Bioaerosols
Air quality
Respiratory health
Black carbon
Issue Date: 24-Nov-2022
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: A composição da atmosfera, em matéria particulada (PM) e gases, varia ao longo das diferentes estações do ano logo os efeitos nefastos na saúde humana expectáveis, devido à sua inalação, serão diferentes. Posto isto, este estudo teve como objetivo estudar a qualidade bioquímica do ar atmosférico ao longo de 12 meses e avaliar os seus potenciais riscos para a saúde respiratória. O conteúdo em pólen, esporos fúngicos e black carbon (BC) varia sazonalmente, sendo a sua concentração mais elevada na primavera, no verão e no inverno, respetivamente. A maior concentração de proteína e de lípidos na PM registou-se na primavera, sugerindo que o pólen é principal fonte. Durante o inverno também se registou uma concentração elevada de proteína, associada a elevada concentração de BC. Em conclusão, estes resultados sugerem elevado risco de doenças inflamatórias do sistema respiratório com etiologia diferente no inverno e na primavera; - Evaluation of biochemical air quality: protein and lipid content of air and its potential impacts on respiratory health - Abstract: The composition of the atmosphere, in particulate matter (PM) and gases, varies throughout the different seasons of the year, so the expected harmful effects on health, due to their inhalation, is expected to be different. Therefore, this study aimed to study the biochemical quality of atmospheric air over 12 months and assess the potential risks to human respiratory health. The content of pollen, fungal spores and black carbon (BC) varies seasonally, with the highest concentration in spring, summer and winter, respectively. The highest concentration of protein and lipids in PM was recorded in spring, suggesting that pollen is the main source. During the winter, a high concentration of protein in PM was also observed, associated with a high concentration of BC. In conclusion, these results suggest high risk for respiratory inflammatory diseases with different aetiologies in the spring and winter seasons.
URI: http://hdl.handle.net/10174/33234
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

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