Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/22910
|
Title: | Clínica de espécies pecuárias |
Authors: | Bilo, Sara Ramos |
Advisors: | Bettencourt, Elisa Maria Varela Blanco, Angel Luís Madruga |
Keywords: | Clínica de espécies pecuárias Suíno ibérico Ganho médio de peso Prevenção Profilaxia médica Biossegurança Clinic of livestock species Iberian pig Average weight gain Prevention Medical prophylaxis Biosafety |
Issue Date: | 21-Dec-2017 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | O presente relatório descreve as atividades desenvolvidas durante o estágio curricular do Mestrado Integrado em Medicina Veterinária, no âmbito da profilaxia e clínica de espé-cies pecuárias na província de Salamanca, Espanha.
Tendo em consideração a importância da produção de suíno ibérico em Espanha, reali-zou-se uma revisão bibliográfica sobre as doenças de maior relevância nesta espécie e, através da análise de alguns casos clínicos assistidos, verificou-se como doenças com baixa taxa de mortalidade podem provocar grandes perdas económicas ao produtor pela diminuição do ganho médio de peso. De forma a evitar estas situações é de vital impor-tância a prevenção, tanto através de profilaxia médica como da implementação de medi-das de biossegurança. Nem sempre é fácil controlar fatores predisponentes à infeção dos animais na produção em extensivo, no entanto, ao contrário do que se possa pensar, a industrialização também pode ser crítica quando não se realiza um maneio adequado;
Abstract:
Clinic of livestock species
This report describes the activities carried out during the internship of the Integrated Mas-ter in Veterinary Medicine, in the field of prophylaxis and clinical management of live-stock species in the province of Salamanca, Spain.
Taking into account the importance of Iberian pig production in Spain, a literature review was carried out on the most relevant diseases in this species and, through the analysis of some assisted clinical cases, it was verified that diseases with low mortality rate can cause losses to the producer due to the decrease in the average weight gain. In order to avoid these situations, prevention is vital, both through medical prophylaxis and the implemen-tation of biosafety measures. It is not always easy to control predisposing factors to the infection of animals in extensive production; however, contrary to what one might think, industrialization can also be critical when adequate management is not performed. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/22910 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|