Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/21131
|
Title: | Objectos comestíveis: uma reflexão sobre a sustentabilidade no contexto artístico e sociocultural |
Authors: | Contente, Ana Rita Marçal dos Santos |
Advisors: | Giannetti, Claudia |
Keywords: | Objectos comestíveis Arte efémera Eat art Consumismo Insustentabilidade Ecologia Eatable objects Ephemerous art Eat art Consummerism Unsustainability Ecology |
Issue Date: | 13-Apr-2016 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | Objectos comestíveis – Uma reflexão sobre a sustentabilidade no contexto artístico e sociocultural
é uma dissertação de caráter teórico-prático, realizada no contexto do Mestrado em Artes
Visuais Intermédia do Departamento de Artes Visuais e Design da Universidade de Évora, variante
tridimensional. Consiste na investigação e realização de uma obra de arte efémera sobre o ciclo de
produção, utilização e eliminação dos objetos do quotidiano, assim como sobre as implicações
ambientais, sociais e individuais da cadeia consumista nas sociedades contemporâneas.
Partindo do reconhecimento de que o atual sistema económico reforça um paradigma
insustentável – ecológica e socialmente –, a obra propõe uma possível alternativa para o descarte
mediante a transformação orgânica da matéria, com o intuito de suscitar no público a reflexão sobre
os processos relativos ao excesso de consumo e lixo.
A realização de seis objetos de uso comum em materiais comestíveis formaliza a proposta
artística, na qual o tempo de vida útil dos objetos coincide com o tempo efetivo da sua presença no
meio, eliminando a desproporção atual entre a transitoriedade do usufruto do objeto e a perenidade
dos detritos do pós-consumo; ABSTRACT:
Eatable objects – a reflection on sustainability in the artistic and sociocultural background, it’s
an essay both theoretical and practical, accomplished for the Visual Arts PHD in the Design and Visual
Arts Department of Universidade de Évora, thri-dimensional branch.
It consists of an investigation as well as the creation of an ephemeral piece of art, about
the cycle of production, use and elimination of everyday objects, as well as its impact on the environment,
on society and the individual effects of the consummerist chain in contemporary societies.
As society embrasses and strenghtens an unbearable paradigma – both ecologically and
socially – the work of art proposes an alternative to be thrown away since its matter can be organically
transformed. The goal is to arouse questions and the audience to reflect about the processes
related to the surplus of consummerism and waste.
The creation of six eatable objects conveys the artististic concept, in which the life spam
of the objects is the same as their duration and presencea round people, putting an end to the
opposition between the transitoriedade do usufruto of the object and the perenidade of post consummerism
waste. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/21131 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|