|
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/12253
|
Title: | Prevalência de Listeria mocytogenes em produtos lácteos |
Authors: | Dias, Mariana Marques Dinis |
Advisors: | Potes, Maria Eduarda Mendes, Maria Manuel |
Keywords: | ASAE PNCA Listeria monocytogenes Literiose Productos lácteos ASAE PNCA Listeria monocytogenes Listeriosis Dairy products |
Issue Date: | 2013 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | Este relatório descreve a atividade desenvolvida na Autoridade de Segurança Alimentar
e Económica (ASAE) durante o estágio curricular do curso de Mestrado Integrado em
Medicina Veterinária. Neste período, foram realizadas várias atividades: Elaboração do
relatório do Plano Nacional de Colheita de Amostras (PNCA) de 2012, Normativo do
PNCA de 2013, Plano Coordenado de DNA de Equino e ações de formação.
Com base nos resultados do PNCA realizou-se um estudo sobre “Prevalência de
Listeria monocytogenes em produtos lácteos” em Portugal nos anos entre 2009 e 2012.
Vários microrganismos podem afetar a Saúde Pública através do consumo de alimentos,
entre eles Listeria monocytogenes, o agente causal de listeriose, uma doença de elevada
taxa de hospitalização e de mortalidade. Os produtos lácteos são os alimentos mais
frequentemente associados a listeriose na Europa.
Verificou-se que no período estudado, em Portugal, o produto lácteo com maior
prevalência de Listeria monocytogenes foi o requeijão (prevalência de 13,33%); ### Abstract:
This essay describes the activity developed in Food Safety Authority and Economic
(ASAE) during the curricular internship of Veterinary Medicine. During this period,
several activities were executed: National Plan of Sampling’s (PNCA) 2012 Report,
PNCA’s 2013 Normative Directive, Equine’s DNA Coordinated Plan and training
sessions.
A research on the ‘Prevalence of Listeria monocytogenes in dairy products’ in Portugal
was executed, based on the PNCA results from 2009 to 2012.
Several microorganisms can affect Public Health through food consumption, for
example Listeria monocytogenes, listeriosis inducer agent, which is a disease with high
hospitalization and mortality rate. The dairy products are those most commmonly
associated with listeriosis in Europe.
It was observed that, during the period under study, in Portugal, the dairy product with
the most prevelance of Listeria monocytogenes were the curd cheese (prevalence of
13,33%). |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/12253 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|