Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/10706

Title: Caracterização da qualidade instrumental e sensorial da papaia ´Solo` e ´Local` produzida em Santiago, Cabo Verde, e análise crítica sobre a importação da papaia
Authors: Simões, Elsa Barbosa de Oliveira Marcelino
Advisors: Santos, Ana Cristina Pinto Agulheiro
Lucas, Maria Raquel D. P. V.
Keywords: Papaia
Avaliação da qualidade
Estudos de mercado
Issue Date: 2013
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: O estudo teve por objectivo fazer a caracterização dos atributos de qualidade de duas variedades (Solo e Local) de papaia produzida em Santiago, Cabo Verde, e definir os atributos que os distribuidores procuram. Foram realizadas avaliações físico-químicas, sensorial e um estudo de mercado. Os parâmetros avaliados foram o peso, cor interior e exterior, textura, espessura da polpa, pH, acidez titulável, SST, teor nutricional fez-se a avaliação sensorial a aplicação de um questionário aos importadores de papaia. Os parâmetros SST, Acidez, pH e peso variam significativamente com as variedades, sendo as papaias da variedade Local mais pesadas. A textura varia em função dos graus de maturação, a firmeza apresenta uma diminuição ao longo do amadurecimento, na deformação percebe-se um decréscimo com avançar da maturação, nos parâmetros de cor interna e externa as diferenças encontram-se na interacção entre Variedade e Estado de maturação. A variedade Solo foi mais valorizada na avaliação sensorial, teor nutricional assim como o preço, certificação/selo qualidade e doçura pelos distribuidores; #### ABSTRACT: Title: Characterization of instrumental and sensory quality of papaya 'Solo' and 'Local' produced in Santiago, Cape Verde, and critical analysis on the importation of papaya. The objective of the study was to characterize the quality attributes of two varieties papaya varieties (Soil and Local) produced in Santiago, Cape Verde, and define the attributes that the distributors are looking for. Physicochemical assessments, sensory evaluation and a market study were carried out. The parameters evaluated were the weight, color interior and exterior, texture, thickness of the flesh, pH, titratable acidity, TSS, and nutritional value, a sensory evaluation was made and a questionnaire applied to importers of papaya. The parameters TSS, acidity, pH and weight vary significantly within varieties and papayas of Local variety are heavier. The texture varies depending on the degree of ripeness, firmness shows a decrease during ripening, for deformation a decrease is noticed with advancing of maturation, the external and internal color differences are in the interaction between Variety x Maturation. In the sensorial evaluation and nutritional value, Solo variety was more valued as was price, certification/seal quality and sweetness by distributors.
URI: http://hdl.handle.net/10174/10706
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Dissertação_ElsaSimoes(m8750)Final.pdf2.84 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois