|
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10174/35513
|
Title: | Caracterização espacial de uma vinha: parâmetros fisiológicos e atividade microbiológica do solo |
Authors: | Vieira, Inês Isabel Vilela |
Advisors: | Brito, Isabel Alexandre, Ana |
Keywords: | Agricultura Solo Vinha Atividade microbiana Parâmetros fisiológicos Agriculture Soil Vineyard Microbial activity Physiological parameters |
Issue Date: | 6-Jun-2023 |
Publisher: | Universidade de Évora |
Abstract: | A agricultura atual pretende manter a produtividade, assegurando proteção dos
ecossistemas. Neste contexto é importante a gestão e preservação do solo. O
microbioma do solo é responsável por processos de extrema importância, como a
decomposição da matéria orgânica e consequente disponibilização de nutrientes para
as plantas. A monitorização da variação espacial da atividade microbiana e de
parâmetros fisiológicos da videira, permite aferir eventuais relações de causa-efeito,
contribuindo para a gestão mais sustentável da vinha. Assim, para uma vinha em
Montemor-o-Novo, quantificou-se a biomassa microbiana, a respiração microbiana do
solo, as bactérias e fungos culturáveis, a colonização micorrízica, a atividade enzimática
da desidrogenase, arilsulfatase, β-glucosidase e fosfatase. Foi ainda avaliado o teor de
clorofila das videiras, os isótopos C12 e C13 e a razão entre fluorescência variável e
máxima. O padrão de variação espacial destes parâmetros e a análise da sua interação,
permitiu identificar zonas distintas, que poderão ser geridas de forma diferenciada; Abstract:
Spatial characterization of a vineyard: physiological parameters and soil
microbial activity.
Current agriculture aims to maintain productivity while ensuring the protection of
ecosystems. In this context, soil management and preservation is important. The soil
microbiome is responsible for extremely important processes, such as the decomposition
of organic matter and the consequent availability of nutrients for plants. Monitoring the
spatial variation of microbial activity and the grapevine's physiological parameters allows
the assessment of cause-effect relationships, contributing to a more sustainable
management of the vine. Thus, for a vineyard in Montemor-o-Novo, microbial biomass,
soil microbial activity, cultivable bacteria and fungi, mycorrhizal colonization, enzymatic
activity of dehydrogenase, arylsulfatase, β-glucosidase and phosphatase were
quantified. The chlorophyll content of the vines, the C12 and C13 isotopes and the ratio
between fluorescence variable and maximum were also evaluated. The pattern of spatial
variation of these parameters and the analysis of their interaction, allowed the
identification of, which can be managed differently. |
URI: | http://hdl.handle.net/10174/35513 |
Type: | masterThesis |
Appears in Collections: | BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|