Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/34843

Title: Pegada de carbono em culturas hortícolas
Authors: Caldinhas, Maria João Pombinho
Advisors: Marques da Silva, José Rafael
Keywords: Carbono
Balanço
Horticultura
Pegada
Sequestro
Carbon
Balance
Horticulture
Footprint
Sequestration
Issue Date: 31-Jan-2023
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: O setor agrícola contribui entre 30 a 40% para a pegada de carbono global. Portugal assumiu o objetivo da neutralidade carbónica até 2050. Assim, todos os sectores da sociedade, incluindo o setor agrícola, têm que estar empenhados para alcançar esta meta. O objetivo deste estudo é entender melhor o sistema produtivo das culturas horticulturas, qual a pegada de carbono nas culturas da batata, cebola, cenoura, melão e melancia? Que operações culturais mais contribuem para as emissões? Como otimizar o sistema produtivo? A avaliação da Pegada de Carbono em Culturas Hortícolas foi feita através da recolha dos dados relativos a cada uma das produções e foi feito o cálculo do balanço de carbono através da metodologia IPCC (2006). O resultado final das emissões médias de CO2-eq foi: GWP Batata = 0.059, GWP Cebola = 0.056; GWP cenoura = 0,045; GWP melancia = 0.043; GWP melão = 0,061 (GWP em TonCO2-eq/Ton produto); Carbon Footprint in Horticulture Crops Abstract: The agricultural sector contributes between 30 to 40 % of the global carbon footprint. Portugal assumed the goal of carbon neutrality by 2050. Thus, all sectors of society, including the agricultural sector, must be committed to achieving this goal. The objective of this study is to better understand the productive system of horticultural crops, what is the carbon footprint of potato, onion, carrot, melon and watermelon crops? Which cultural operations contribute the most to emissions? How to optimize the production system? The assessment of the Carbon Footprint in Horticulture Crops was carried out by collecting data on each of the productions and calculating the carbon balance using the IPCC methodology (2006). The final result of average CO2-eq emissions was: Potato GWP = 0.059, Onion GWP = 0.056; carrot GWP = 0.045; watermelon GWP = 0.043; Melon GWP = 0.061 (GWP in TonCO2-eq/Ton product).
URI: http://hdl.handle.net/10174/34843
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Mestrado-Tecnologias_em_Agricultura_de_Precisao-Maria_Joao_Pombinho_Caldinhas.pdf1.69 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois