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Title: Estudo da sensibilização a proteínas do phleum e olea em doentes com doença alérgica respiratória sazonal
Authors: Moreira, José Eduardo Caldeira
Advisors: Antunes, Célia
Brandão, Rui
Issue Date: 2011
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: As glicoproteínas Phl p 5 e Ole e 1 são alergologicamente muito relevantes no Alentejo. Este estudo teve como objectivo estudar a sensibilização a proteínas de Phleum pratense e Olea europea em doentes das consultas externas de Imunoalergologia dos Hospitais do distrito de Évora e correlacionar a intensidade da sua sintomatologia com os conteúdos em pólen e alergénios no ar. Em 2011 os perfis de distribuição temporal dos aeroalergénios e de pólen sobrepuseram-se, indicando que o alergénio é maioritariamente transportado pelos grãos de pólen. Cerca de 50% dos pacientes revelaram-se sensibilizados a Phleum e 30% a Olea, tendo-se evidenciado um agravamento dos sintomas com o aumento da concentração de aeroalergénio no ar. Os resultados sugerem que a quantificação dos aeroalergénios pode complementar a informação obtida com base no método das contagens polínicas e permitir melhor compreender a sintomatologia. Poderão ainda contribuir para o desenvolvimento de estratégias de prevenção da exposição a aeroalergénios; ### ABSTRACT: José Eduardo Caldeira Moreira (2011). Study of the Sensitization to Olea and Phleum proteins in Patients with Seasonal Respiratory Allergic Disease. Master Disertation (C.M. Antunes e R. Brandão, Supervisors). Science and Technology School, University of Évora, Évora, Portugal. The glycoproteins of Phl p 5 of grasses and Ole e 1 of the Oleaceae family are allergologically relevant in Alentejo. The aim of this work was to study the sensitization of patients to the pollen proteins of Phleum pratense and Olea europea in patients of the External Consultations of Immunoalergology at the Hospital of Evora and to correlate their symptomatology with airborne pollen and allergen content in the air. In 2009 pollen season, the allergen profile followed the pollen profile and a positive correlation between the air content of the two variables was found, suggesting that allergens are associated to the respective pollen grains. Sentitization to allergens of Phleum and Olea were ≈50% and ≈30%, respectively. The severity of simptomatology was enhanced by higher aeroallergen levels. The results suggest that quantification of aeroallergens complement the method of pollen counting contributing to a better understanding of allergy symptoms and may contribute to the development of novel prevention strategies.
URI: http://hdl.handle.net/10174/11810
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

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