Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10174/22648

Title: A cor dos vinhos rosados do Alentejo
Authors: Cal, João José Pereira da
Advisors: Cabrita, Maria João
Keywords: Vinho rosado
Cor
Parâmetros CIElab
Análise sensorial
Alentejo
Rosé wines
Colour
CIElab parameters
Sensory analysis
Alentejo
Issue Date: 13-Dec-2017
Publisher: Universidade de Évora
Abstract: Os vinhos rosados apresentam uma enorme variabilidade ao nível da cor, e em virtude disso, estudaram-se os parâmetros de cor (L*, a*, b*, C*, H*, IC e TC), de 49 vinhos rosados alentejanos, através da determinação das características cromáticas segundo o sistema CIElab. Através da análise estatística dos parâmetros de cor calculados, pretendeu-se verificar se a cor dos vinhos apresenta uma relação com o ano de produção, e se é possível estabelecer-se uma relação entre a cor dos diversos vinhos. Dada a escassez de informação em relação aos hábitos de consumo de vinhos rosados alentejanos, estudou-se a preferência e hábitos de consumo por parte dos consumidores em relação aos mesmos. Tentou ainda perceber-se se características como a origem do vinho (região “Alentejo”) e a sua cor, são importantes enquanto influenciadores da decisão por parte dos consumidores; Abstract: Rosé wines have a great variability in colour, due to this enormous variability, we study the colour parameters (L*, a*, b*, C*, H*, IC and TC) of 49 Alentejo's rosé wines by determining the colour characteristics according to the CIElab system. Through the statistical analysis of the calculated color parameters, it was intended to study whether the color of Alentejo's rosé wines is related to the year of production, and whether it is possible to establish a relationship between the different wines colour. Given the scarcity of information regarding the consumption habits of rosé wines from Alentejo, we study consumers' preferences and consumption habits. We have also tried to understand if the characteristics, such as the region of origin (Alentejo) and the color of the wines, do influence the preference of consumers.
URI: http://hdl.handle.net/10174/22648
Type: masterThesis
Appears in Collections:BIB - Formação Avançada - Teses de Mestrado

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Mestrado - Viticultura e Enologia - João José Pereira da Cal - A cor dos vinhos rosados do Alentejo.pdf3.54 MBAdobe PDFView/Open
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Dspace Dspace
DSpace Software, version 1.6.2 Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Feedback
UEvora B-On Curriculum DeGois